Huize Taptoe

Huize Taptoe, ook wel studentenresidentie Taptoe genoemd. Het GU huis wat tot één van de oudste van zijn soort behoort en daarbij de beste locatie in ’s-Hertogenbosch heeft van alle GU huizen. Op 2 minuten lopen van het station en 10 minuten van enerzijds de HAS Hogeschool en anderzijds de mooie sociëteit van GU.

Het karakteristieke studentenhuis waar gezelligheid, vriendschap en nuchterheid belangrijk is, niet te verwarren met de alcoholische dranken die genuttigd worden. Gezamenlijk koffie drinken, eten en actief deelnemen binnen GU is niet meer dan normaal. Het is dan ook een eer om Taptoe te mogen benoemen op de site van Gremio Unio. Ben ervan bewust dat dit slechts een momentopname is en er altijd bij oud-bewoners meer mooie verhalen te horen zijn.

De vaatwasser die het huis rijk is, is altijd onze beste vriend geweest. Helaas is deze na velen jaren trouwe dienst gesneuveld en waren we genoodzaakt een nieuwe te zoeken. Als student groei je op en wordt je zelfstandig, zo ook in Taptoe alleen leer je niet afwassen. De nieuwe vaatwasser die op het moment van schrijven wordt geleased werkt op volle toeren en maakt wel degelijk beter schoon dan de oude.

Een van de dingen die onveranderd is en zal blijven, is de sociale opvang op de vrijdagmiddag. Vanwege de ideale locatie en gastvrijheid van de bewoners strand menig GU-lid op de vrijdag op een van de banken die het huis rijk is. Hier worden ook regelmatig nog mensen wakker die zijn blijven slapen (om uiteenlopende redenen). Al met al een gezellige (en brakke) aangelegenheid.

Iedereen die een aantal keer in Taptoe is geweest heeft zeer waarschijnlijk wel het rommelhok eens gezien en geen stap naar binnen gezet. Toch heeft dit kleine hok, waar de muizen lange tijd ongestoord hun gang hebben kunnen gaan, veranderingen doorgemaakt. Het is leeggehaald, elektriciteit aan gelegd, er heeft zelf nog een korte periode iemand zeer regelmatig geslapen (om het maar even geen kamer te noemen i.v.m. de huisbaas). Het is daarna weer een bende geworden wegens de tijdelijke opslag van een haan en een konijn. Een van deze tijdelijke huisparasieten heeft de kookkunsten van een huidige bewoner en oud bestuurslid helaas niet overleefd. Het rommelhok is opnieuw leeggehaald en uiteindelijk omgetoverd tot functionele gemeenschappelijke eetkamer. Deze kantine is voorzien van alle gemakken voor de moderne student, tafel inclusief stoelen voor op z’n minst 7 personen, vloerkleed, verdere aankleding en zelfs een muziekinstallatie. De oud-bewoners van dit mooie huis zullen dit niet geloven en zijn daarom bij deze uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Enkele oud-bewoners komen sowieso nog regelmatig over de vloer voor gezelligheid, hier komt dan ook weer een stukje van onze befaamde sociale opvang terug voor arbeiders welke de fantastische tijd nog niet achter zich kunnen laten.

Tja, Huize Taptoe, een naam die lekker in de mond en in ieders geheugen ligt. Maar waar zou deze naam eigenlijk vandaan komen? De taptoe is een militair trommelsignaal, eventueel aangevuld met hoorn of trompet. Vroeger werd dit signaal gebruikt om de militairen welke zich verscholen hadden in de kroegen van de stad voor de avondklok de kazerne in te krijgen. De kastelein deed ‘den tap toe’. In ere van deze oude traditie is taptoe nog steeds een uitstekende uitvalsbasis wanneer in de soos ‘den tap toe’ gaat. Vele legendarische afterparties zijn ons gepasseerd, en er zullen er zeker nog vele volgen waarvoor jij bent uitgenodigd!

Wij, de bewoners van studentenresidentie Taptoe hopen  dat ons huis nog lang gevuld mag worden met leden van onze prachtige vereniging.